fbpx

Имало едно време срещи лице в лице…

190127_Face2face_resources3_16a31077a96_large

 

Имало е време, когато срещите лице в лице бяха единственият начин хората да водят дискусии и да предават идеи един на друг. С навлизането на технологиите се появяват нови, по-лесни методи за комуникация, като виртуални срещи чрез Skype, Google Hangouts, Zoom и др. В момент като сегашния на извънредно положение и на ограничаване на социалните контакти, това е една добра възможност, но… Докато виртуалните срещи може да са по-удобни от насрочените срещи лично, те създават бариера между присъстващите, което прави по-трудно достигане на истинския фокус и ангажиране.

Добрите старомодни срещи лице в лице предлагат по-големи ползи по няколко причини:

  • Срещите лице в лице позволяват на ораторите да привличат вниманието по начин, който не е възможен във виртуална среда

Намирайки се в различна атмосфера, като нова конферентна зала или зона за срещи, се стимулира мозъка и ви отваря към нови идеи. Изследванията са установили, че хората са по-склонни да запомнят информация и да мислят творчески, когато са в чужда среда.  Нашите зали са изключително подходящи за това: в София и в Пловдив

  • Емоциите са заразителни

Ситуацията е сходна с тази, когато се смеете неудържимо с добър, положителните емоции се разпространяват в големи групи хора. Този процес се нарича „емоционална зараза“, което означава, че хората в дадена група взаимно влияят на нагласите един на друг. Просто казано, това означава, че позитивността ми прониква във всички взаимодействащи с мен. Ако един говорител се опитва да предизвика вълнение, страст, интерес и ентусиазъм у слушателите, тогава срещите лице в лице предлагат ценна възможност за разпространение на тези ценни нагласи.

  • Срещите лице в лице улесняват фокусирането

С развитието на технологиите дойде ерата на многозадачността. В едно проучване изследователите установяват, че по време на виртуални срещи хората се чувстват някакси принудени да изпълняват много задачи, като имейли за проверка, което се отразява върху способността им да се съсредоточат върху съдържанието на срещата. По време на срещите лице в лице е по-малко изкушението да се изпълняват много задачи по две причини. Първо, хората не смятат, че биха могли да се измъкнат с много задачи толкова лесно в личен план. Второ, срещите лице в лице са по-ангажиращи, което за много хора елиминира желанието за много задачи.

  • Взаимодействията между хората са най-добрият начин за изграждане на взаимоотношения

Често пъти, когато компаниите предлагат възможност за виртуални срещи, хората все още избират да присъстват на срещи лице в лице, защото предлагат шанс да се свържат и да станат част от общност. Акцентът на бизнеса в света върху работата в мрежа доведе до това, хората дават висока стойност на професионалните отношения. Виртуалните срещи не предлагат социални събития след срещата или същата връзка, която правят срещите лице в лице.

  • Срещите лице в лице ви позволяват да изградите доверие и съпричастност

Срещите лице в лице предоставят място за участниците в тях, да се обвържат един с друг преди, по време и след срещата. Този опит на свързване насърчава чувството на доверие и съпричастност, които са от съществено значение при всяка успешна бизнес връзка. Докато виртуалните срещи позволяват на хората да споделят връзка помежду си, липсата на контакт лице в лице ограничава това. Всички срещи лице в лице предлагат множество ползи за бизнеса и техните служители. Следващия път, когато включите уеб камерата си от удобството на вашия офис, помислете два пъти. Разбира се, има фактори като разходите, времето и разстоянието. Уверете се, че вашата организация ги претегля разумно. Личните срещи насърчават безценните умения на хората, не е ли най-важната част от бизнеса това?

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *