fbpx

5 СЪВЕТА ЗА ПИСАНЕ ОТ НЯКОЙ, КОЙТО СЕ УЧИ ДА ПИШЕ

Опитните писатели имат много съвети, които да ни предложат, но докато се научим да пишем това ни изглежда наистина трудна задача. Тук ще Ви напиша 5 съвета за начинаещи, които със сигурност ще Ви бъдат полезни.

Сега, сигурно се питате защо трябва да ме слушате? Това е съвсем логичен въпрос, нали?! Сега се уча да пиша, така че кой по-добре от мен може да Ви разкрие тайните?

  1. Очевидно: Пиши всеки ден

\“Ако чаках момента на вдъхновение, никога нямаше да довърша книга.\“

– Марио Варгас Льоса

Да, това е първото нещо, което трябва да направите! Първо, писането, подобно на всеки друг занаят или дейност, изисква дисциплина. Противно на общоприетото мнение, писането не зависи много от вдъхновението. Това зависи от непрекъснато преразглеждане на идеи за интересни истории. И така, мои приятели, нещата се случват докато се обучаваме. 

След като реших сериозно да пиша, започнах да го правя всеки ден. Първите няколко дни бяха най-лошите. Празният екран ме нервираше доста бързо, така че преминах на стария тефтер. Вече не бях ядосана, но тефтерът продължи да ме гледа с празните си страници.

След това обаче се случи магия. Имам идея, а след това следващата идея, а сега не мога да спра да получавам идеи! Хора! Не мога да спра. HELLPPP… Мисля за следващата статия под душа, докато поръчвам нови обувки и дори в мечтите си!

Ето какво трябва да направите. Запазете някой ден, но цял ден само за писане. Заградете го в календара си, ако е необходимо. Това ще създаде намерение и ще ви помогне да получите необходимото настроение. Ключът към успеха е да бъдете последователни. Колко дълго или колко пишете на този етап не е от значение. Можете да пишете за 5 минути, или само едно изречение, но важното е да продължите да го правите.

(Подсказка: Когато започнете, ако нямате представа какво да пишете, пишете каквото и да е. Наистина… небето е синьо, съседът е прекалено шумен сутрин… хлапето пред блока се учи да кара колело… Просто пишете! Това е всичко, което трябва да направите – ПИШЕТЕ!)

  1. Научете правилата

Знам, че идеята е да забравим всички правила. Това е добре, но за да нарушиш правилата, трябва първо да въведеш правила. Това е като да свириш на пиано. Първо, практикувате години наред, за да научите правилата, а след това можете да промените или дори да нарушите правилата, както ви харесва, и все още да правите завладяваща музика. Не съм голяма пианистка, но съм сигурна, че повечето истински пианисти са съгласни с това ми твърдение.

Писането работи по същия начин. Виждате ли, всеки жанр на писане има свой собствен набор от действия и неща. Трябва да следвате определен образец за академично есе, различни правила за кратки истории и още по-различни правила за романи или публикации в блогове, или текст на реклами. Първо научете правилата, след това ги променете или нарушете, както смятате за най-подходящо.

Изследвайте това, за което искате да пишете когато е възможно. Например, опитвам се да пиша повече публикации в блогове, така че прекарвам известно време всеки ден в изследване на това, което прави статия в блога по-забележителна: завладяващо заглавие на пост, неконвенционален първи ред, кратки параграфи и кратки изречения, заглавия и подзаглавия.

  1. Четете внимателно

Най-добрият начин да се научите да пишете добре е да четете добре. Не четете само текст. Четете внимателно, като се опитвате да научите и да усвоите всичко, което четете. Дръжте тефтер и писалка до вас докато четете, така ще можете да си водите бележки за интересното използване на определени думи, или дума, чието значение трябва да търсите, или цял цитат или пасаж, който искате да прегледате по-късно. Четенето е, по мое мнение (и съм сигурна, че мнозина опитни автори ще се съгласят), най-важната и най-ефективна стратегия за учене да пишеш добре.

Прочетете възможно най-много от това, което искате да напишете. 

  1. Обогатете своя речник

\“Едно от нещата, които наистина доброто писане прави е, че дава възможност на потребителите да минат през огромни количества информация и различни впечатления на автора с минимални усилия от тяхна страна.\“

– Дейвид Фостър Уолъс

Знам, че това би трябвало да е съвет от мен, но реших, че трябва да цитирам някого, и да се възползвам от неговия опит. Цитатът по-горе казва всичко. Вашето писане трябва да бъде просто, но ефективно, за да бъде считано за добро. И първата стъпка в това да се научиш е да подобриш речника си.

  1. Проверявай, проверявай, проверявай

Никоя част от писането не е пълна, докато не я проверите поне три пъти. Е, поне толкова пъти ми е нужно, за да преразгледам една статия, за да може тя да се счита за съвместима с аудиторията. Вие не ревизирате само, за да оправите правописни и граматически грешки, въпреки че и те са толкова важни, колкото и всяка друга причина. Препрочитате, за да избегнете повторения на думи, да направите изреченията по-интересни и просто да подобрите това, което вече сте казали по начин, който подсилва цитирания от Дейвид Фостър Уолас, споменат в предишния раздел.

Ако мислите, че преразглеждането три пъти е прекалено много, тогава започнете с преразглеждане поне веднъж. Дори и това може значително да подобри определена статия / есе / пост или каквото и да пишеш, гарантирам това!

Вашият първи проект трябва да бъде написан в свободен стил. Не мислете за това, а просто пишете. По време на проверките ще имате възможност да изведете същността на вашия текст, докато се отървете от всички съкращения и паразитни думи и изрази.

БОНУС: Не спирайте!

Прочетете го! Определено ще се замислите да се откажете, когато започнете да пишете, но това е очаквано. Онези, които продължават да опитват, са тези, които правят най-хубавите неща в този свят. Не се отказвайте. Продължавайте. Създайте свой собствен стил и се усъвършенствайте със свое собствено темпо. Но преди всичко, не се отказвайте. Продължавайте, пишете и скоро ще се влюбите в този занаят и няма да искате дори да се откажете! Защото знаете ли какво? Писането е едно от най-удовлетворяващите неща, което човек може да направи!

Засега обаче вярвайте в това, което казвам и продължавайте!

Примерно е тук, за да Ви помогне и не се колебайте да споделите всичко с нас  🙂 

Прочетете още: Усвояване на изкуството на емоционалния копирайтинг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *