fbpx

Сара Илиева – златното момиче в математиката

Запознайте се със Сара – тя е на 13 години и завърши 7 клас в ПЧМГ. Въпреки възрастта си обаче, Сара има над 90 призови места от състезания по математика, от които над 25 са от международни турнири. Тя е трикратен носител на купа Световен шампион по математика, спечелена в съревнование с участници от над 15 държави, както и горд притежател на международна купа „Звезда на турнира”.

А всъщност как е започнала да се занимава с математика и кое я е мотивирало, разказва самата Сара: „Започнах да се занимавам с математика във 2-ри клас, когато се провалих на едно контролно и това ме стимулира да започна да решавам по-усилено. Не много след това спечелих първия си медал“.

Преди 2 години, след завръщането на Сара от състезание в Тайланд, където е спечелила златен медал и купа, провокирана от задачите, които е трябвало да реши там, тя преценя, че може да напише книга, която да съдържа математически трикове, които знае и използва за решаване на задачите, но които са малко известни и които не се преподават в българските училища. С използване на триковете, които са подробно описани, трудните задачи стават лесни за решаване, а в други случаи времето за решаване на дадена задача се съкращава, което е особено важно, тъй като в повечето състезания времето е определящ фактор. Сара има огромно желание да предаде своите знания на връстниците си, да ги мотивира и запали по математиката.

В края на октомври 2020 г. от печат излязат две книги от поредицата „Математически трикове“ на Сара Илиева, с което Сара става най-младият автор на математическа литература в България.

И новините от последните дни – на 25.06.2021 се проведе церемонията по обявяването на победителите в няколко категории, една от които е Академични постижения. Организатор е Сдружение „Дете на годината“. Имаше 7 финалисти в тази категория, сред които бяха Сара и Марти (по-малката сестра на Сара, която също е носител на 6 купи за Световен шампион, както и 79 призови места). Като победител в категорията беше обявена Сара Илиева.

Ако искате Вашите деца да се докоснат до магията на математиката, да се запознаят лично със Сара и да се включат в поредица от уроци по математика, свържете се с нас на office@primerno.bg или ни позвънете на +359888515552

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *