fbpx

Промяната в мисленето, която ще подобри изцяло Вашето представяне

Какво различава тези, които постигат велики неща, от тези, които не успяват да реализират амбициите си? Можете да започнете с интелигентността, умението да рискуват или дори творчеството. Това са всички разумни, логични предложения, но това всъщност не е основното.

Според работата на новаторския психолог от Станфорд Карол Двек, най-добрият показател за успех в живота не е нито една от тези обичайни причини, а това се дължи на вашето мислене . Онези, които постигат велики неща, обикновено вярват, че могат да се подобрят и да растат като хора. Това се нарича \“растежен начин на мислене\“. Тези, които са разочаровани от опитите си да реализират мечтите си, са склонни да вярват, че техните способности и таланти са статични. Този начин на мислене е известен още като \“фиксиран\“.

Всичко това е ясно, но повдига един съществен въпрос. Ако досега сте виждали способностите си през призмата на фиксираното мислене, има ли нещо, което можете да направите, за да се промените? Абсолютно!

В следващите редове ще ви покажа стъпките, с които можете да се борите с фиксирания начин на мислене и да се научите да виждате своите способности, които се развиват с времето.

 

  1. Мислете за Мисленето си като за Глас

Как се проявява едно мислене? То контролира начина, по който говорите със себе си в уединението на собствената си глава. Признаването на този факт е първата стъпка към постигане на нагласа за растеж. Подхождайки към предизвикателство, този глас може да ви каже: „Сигурни ли сте, че можете да го направите? Може би нямате таланта“ или „Ами ако не успеете – ще бъде пълен провал“. Обърнете внимание на мислите си и вижте дали често си казвате нещо подобно. Ако е така, забелязахте фиксираното мислене по време на работа, подкопавайки потенциала ви за успех.

 

  1. Изберете Растежа

Сега, след като знаете пред какво се изправяте, следващата стъпка е да осъзнаете, че не трябва да се оставяте на мислите, които имате в момента. Как тълкувате предизвикателствата, неуспехите и критиките са вашият избор. Можете да ги интерпретирате във фиксиран начин на мислене като признаци, че липсват фиксираните ви таланти или способности. Или можете да ги интерпретирате в мислене за растеж като признаци, че трябва да увеличите вашите стратегии и усилия, да се разтегнете и да разширите своите способности.

 

  1. Говорете си на въпреки 🙂 

Когато чуете този ограничаващ глас в главата ви, чувствайте се свободен да бъдете дързък, колкото искате в отговор. Кажете си точно какво не е наред с това, как се оформят ситуациите, и активно преформулирате своя подход към предизвикателствата и неуспехите, за да отразявате вярата в личностното израстване. 

Ето следния пример, в главата ти се върти: \“Сигурен ли си, че можеш да го направиш? Може би нямаш талант.“

Нагласата на растеж ще отговори: \“Аз не съм сигурен, че мога да го направя сега, но  мисля, че мога да се науча с времето, като положа усилия.\“

Фиксирано мислене : „Ами ако се издъниш – ще бъде тотален провал.“

Нагласи за обратен отговор : „Най-успешните хора имаха неуспехи по пътя“.

 

  1. Действие

Промяната на сценария в главата ви е огромна стъпка, целият смисъл на това е да се променят не само вашите мисли, но и вашите действия. Не се задоволявайте с реконструиран вътрешен глас. Излезте и практикувайте това, което проповядвате.

 

  1. Добавете тази 3-буквена дума

Ето и една бонус идея – само три малки букви могат да окажат огромно влияние върху нагласата ви.

Установихме, че въвеждането на някои фрази, като„ все още не” или „все още”, може наистина да повиши мотивацията на хората. Така че, ако някой каже: \“Аз не съм математик – все още\“ или \“Не мога да направя това – все още\“, това поставя фиксираното им мислене в контекста на мислене на растежа в течение на времето.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *