fbpx

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С НЕДОСТИГА НА СПЕЦИАЛИСТИ

Кой има талант?

Колко пъти сме чували, че роботите идват, за да ни изместят? Независимо дали е от научна фантастика или направо от устата на Илон Мъск, това е антиутопия, която очакваме от доста време. Въпреки това, въз основа на неотдавнашно проучване, може да сме изтълкували страховете си по погрешни показатели.

В един всеобхватен анализ по държави, най-големият проблем не е в това, че роботите крадат всички работни места – това е, че просто няма достатъчно хора, за да ги заемат. Според проучването, до 2030 г. ще има недостиг на специалисти в световен мащаб над 85 милиона души. Като сравнение, това е приблизително еквивалентно на населението на Германия. Оставен непроменен, през 2030 г. недостигът на специалисти може да доведе до 8,5 трилиона долара нереализирани годишни приходи.

Липса на специалисти

И така, как стигнахме дотук и какво можем да направим? Като начало много от тези проблеми произтичат от проста демография. Япония и много европейски държави, например, десетилетия наред имат спад на раждаемостта. За страните с комбинация от ниска безработица и процъфтяващ производствен сектор – Чехия, Полша, Унгария, Словакия и много други – недостигът на работна ръка ускорява автоматизацията и увеличава използването на роботиката не за да замени хората, а защото няма достатъчно от тях, за да запълнят фабриките.

Факт е, че по-младите поколения няма да имат необходимото време или обучение, за да заемат много от висококвалифицираните работни места.

Както при много икономики, тежестта пада върху компаниите за обучение на служители, а също и за насърчаване на правителствата да преосмислят образователните програми, за да генерират специалисти, които индустрията ще изисква.

Следвай водача

Въздействието на кризата на специалисти е толкова важно, че продължаващото преобладаване на секторните мощности е под въпрос. Например Съединените щати са безспорен лидер в технологиите, но недостигът на специалисти може да доведе до бързо разрушаване. Само в технологичния сектор САЩ могат да загубят приходи от $ 162 милиарда годишно, ако не намерят повече високо специализирани служители. Когато погледнете Индия, която се очаква да има излишък от над 1 милион висококвалифицирани технически служители до 2030 г., не е трудно да си ги представите като следващ технологичен лидер.

В резултат на това, организациите могат да бъдат подтикнати да преместят своите щабове и оперативни центрове на места, където предлагането на специалисти е по-голямо. Правителствата ще бъдат принудени да инвестират в подобряване на уменията на своите хора, за да предотвратят корпоративния отлив и да защитят доходите и статута на своите нации.

Учете се непрекъснато

Най-смелите организации сами поемат обучението на специалисти, като увеличават наемането на хора директно от университета. Тези фирми също се опитват да внушат култура на непрекъснато обучение и самоусъвършенстване. Постоянното обучение – водено от служителите и организациите – ще бъде от основно значение за бъдещето на работата, като се простира далеч отвъд традиционната дефиниция на обучението и развитието.

Въпреки, че обичаме да обвиняваме роботизацията, истината е, че глобалният растеж, демографските тенденции, недостатъчно квалифицираната работна сила и затягането на имиграционните политики са много по-зловещи виновници. Няма едно решение на тази тревожна тенденция, но има редица прозрения и последици, които можем да използваме, за да информираме как привличаме и задържаме най-добрите специалисти.

Какво очакваме

  • Търсенето ще бъде най-голямо за високо образовани професионалисти, техници и мениджъри. Специалистите ще бъдат особено търсени в търговската, транспортната и комуникационната индустрия в развиващите се страни.
  • През следващите две десетилетия търсенето на професионалисти в промишлеността ще достигне връх при повече от 10% в развиващите се страни, над 4% във всички останали страни.
  • Само научните изследвания в областта на здравеопазването ще генерират огромно търсене на квалифицирана работна ръка по целия свят.
  • Служителите без специализирани познания и технически умения ще бъдат отстранени.

 

Какво може да се направи

  • От бизнес гледна точка, въвеждане на стратегическо планиране на работната сила за справяне с дисбалансите между търсенето и предлагането на труд.
  • От страна на правителството, облекчаването на миграцията ще привлече подходящите таланти в световен мащаб.
  • На лично ниво, увеличете шансовете си за дългосрочна пригодност за заетост чрез повишаване на технологичната грамотност и уменията за междукултурно обучение.
  • За мениджъри по човешки ресурси и работодатели, развийте талант “Пергола”, като се фокусирате върху хоризонталните и вертикалните кариерни и образователни пътеки.
  • Ръководството трябва да бъде готово да се отърве от работното време от 9 до 17 и да насърчи трудовите договори на свободна практика и виртуалната мобилност, за да има лесен достъп до необходимите умения.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *