fbpx

5 похвата за създаване на истински взаимоотношения

Чудили ли сте се защо някои хора вървят нагоре в кариерата си, докато вие все едно тъпчете на едно място? Защо никой не смята, че вашата велика идея ще работи? Изглежда като че ли никой не слуша какво казвате? Може би това се дължи на факта, че вие всъщност не успявате да изградите истинска връзка между вас и събеседника си. 

Всички можем да говорим, но въпросът е как можете да накарате думите си да имат значение и да доведат до някакъв резултат? Как можете наистина да се свържете с другите? Умелото общуване увеличава влиянието ви във всяка ситуация и тези 5 ключови похвати ще ви помогнат да комуникирате уверено с много хора в живота си.

  1. Намерете обща тема за разговор

Това може да изглежда като проста концепция, но ако не се познавате с дадения човек, чудесно начало да започнете разговор е да намерите обща и за двама ви тема. Не правете грешката да приемате хората въз основа на първоначалната ви преценка. Започвайки разговор – това е времето да разберем кои са те. 

Също така е важно да бъдете изключително заинтересовани и да не бъдете арогантни. Когато искам да се сприятеля с някого, се опитвам да бъда донякъде уязвима и да споделя нещо лично. Наистина знам, че има хора, с които нямаме на пръв поглед абсолютно нищо общо. Едно нещо, което често си спомням, е, че в края на деня всички искаме да сме щастливи. Ние не се събуждаме всеки ден с намерението да се разхождаме нещастни и унили. Ако познавате такъв човек, трябва да бягате далеч от него. Никой няма време за това. 

  1. Дръжте се непринудено

Един от „любимите“ ми неща е, когато някой говори с мен така, сякаш е нещо повече от мен. Случвало ли ви се е някога, някой да се държи с вас, сякаш вие сте нещо по-низше? Точно това не искаме да правим, ако се опитваме да се свържем с хора. 

Непринуденото държание изисква също да говориш направо. Много е лесно да загубите връзка с някого, ако разводнявате темата, която е била установена в началото на разговора. Сещате ли се за някой, който често се повтаря, когато говори? Сещам се за няколко души, но добрата новина е, че всъщност си спомням какво са ми казали. 

Обикновено е съвсем ясно какво се надявате да постигнете, като споделяте своите мисли. Ако се опитвате да вдъхновявате, обучавате или научите някого чрез опит, през който сте преминали, внимавайте да не го залеете с прекалено много информация. Забелязала съм, че някои хора просто не умеят да кажат нещо по възможно най-ясния и кратък начин, а използват твърде много думи и информация. За да направите по-силна връзка с някого, говорете му точно, кратко и по темата.

  1. Натрупайте опит

Ние всички обичаме да се забавляваме, нали? Разговорите с други хора също трябва да са забавни. Обичам хората да се усмихват, дори ако имаме сериозен разговор. Важно е да привлечете вниманието им от самото начало, така че и двамата да участвате в разговора. Не забравяйте, че създаването на връзки не е еднопосочен процес. Не става дума за теб. Ако има нещо, на което искате наблегнете и в същото време усещате, че аудиторията ви отнема от разговора, внимателно насочете разговора към това и общувайте по начин, който ще се придържа към вашата тема. Ако вече сте установили обща тема, нещата стават много лесни! Вече имате увереност в себе си!

  1. Вдъхновете другите.

Това не е лесно за повечето хора, но един от най-добрите начини да вдъхновите другите е да бъдете себе си. Години наред се мъчех да балансирам човекът, който съм в офиса и човекът, който съм вкъщи. През последните години обаче станах толкова много по-успешна в работата си, избирайки да бъда себе си. Може да не сте чашата чай, която ще се хареса на всички, но това не е проблем. Запазете този чай за хора, които ще го харесат, и не губете времето си, опитвайки се да впечатлите другите, които смятат, че трябва да бъдете фалшиви. Когато сте себе си, хората не винаги могат да си спомнят какво сте казали или какво сте направили, но винаги ще си спомнят как сте ги накарали да се чувстват. Един от най-добрите начини да се гарантира, че оставяте у хората чувството на щастие и си спомнят как сте ги накарали да се чувстват, е да изразят благодарност. Благодарете им за това, което правят с искреност и от сърце.

  1. Докажете, че сте надежден и на вас може да се разчита

Мислете за доверието във вас, докато общувате. Това, което казвате, наистина ли е вярно? Подкрепяте това, което казвате, не само с думи, но и чрез действия или доказателства. Най-лошото, което можеш да направиш, е да бъдеш лицемерен.

Пример, който обичам да използвам тук, е когато говорите с някой, който пуши цигара и се опитва да ви даде съвет за здравето. Хм … очевидно тук думите и действията не се припокриват. Резултатът е нулево доверие в думите на този човек.

Джон Максуел казва в своята книга, че \“с течение на времето, начинът, по който хората живеят, означава повече от думите, които използват\“.  

Бъдете себе си, нека вашите думи се припокриват са вашите действия и това ще ви отведе далеч. Действайте смело! 

Вижте още: https://primerno.bg/2019/03/14/5-%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%B5%D1%88-%D1%83%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D1%82%D1%80%D1%83/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *