fbpx

10 Житейски урока, които разбрах след като внезапно напуснах работа

Всички се чувстваме изгубени от време на време. Обществото намира начин да ни победи със своите произволни житейски правила и очаквания. Точно когато си мислим, че всичко е наред, някой дърпа килимчето изпод краката ни и в крайна сметка съкрушително осъзнаваме, че всъщност нямаме нищо.

Въпросите възникват един след друг и вие откривате, че се съмнявате дори в самото си съществуване.

– Избрал ли съм правилната кариера?

– Имам ли възможност да се издигна в йерархията и да увелича доходите си? 

– Това за мен ли е? 

Усещаш всичко това, задаваш си тези въпроси. Ще дам един пример: Един приятел на 31-годишна възраст се почувства като в капан. Беше на длъжност обслужване на клиенти, която в един момент толкова го отегчи, че самата мисъл да отиване на работа му стана противна. Не беше сигурен какво иска да направи, но с абсолютна сигурност знаеше, че нещо трябва да се промени.

Наистина. Когато притиснеш животно в ъгъла, то няма друг избор, освен да се бие.

Заряза работата си и това беше най-страшният момент в живота му . Ще потъне ли или ще изплува?

Е, 2 години по-късно той има свой собствен курс по китара и макар че определено не му беше лесно – уроците, които сам научи по пътя, ще бъдат безценни, тъй като продължава да напредва.

Надяваме се, че ако сте в позиция, в която искате да промените кариерата си или да започнете собствен бизнес, можете да вземете нещо от следващите 10 житейски уроци, като…

 

Уроци за живота, извлечени от внезапното напускане на работа

 

Няма такова нещо като точното време

Имате ли живот, поддържащ идеята, че отлагате, защото просто не е правилното време? Не си единствен. Дълго време се борех със съзнанието си, преди най-накрая да имам куража да напусна работата си и знаеш ли какво?

Това беше огромна загуба на време.

Подготовката е тотално надценена. Без значение колко мислите, планирате и умувате, нищо няма да се случи точно така.

На животът не му пука за това колко сте подготвени. Той иска „хората с топките“ да направят нещо.

 

 Хората ще мислят, че сте луди, но това е без значение

Ние сме крехки същества. Нашето его обича да ни предпазва от всички лоши хора по света. Въпреки че не искаме да го признаем, много от нашите житейски решения се вземат, защото ни е грижа какво мислят другите хора.

Това е човешката природа.

Приятелят, за който ви споменах по-горе, след като напусна работата си, се озова в доста комплицирана ситуация. Чу почти всичко:

– Не можеш да го направиш. Как ще оцелееш? 

– Първо трябваше да си намериш друга работа. Ще съжаляваш. 

– Ти си луд! 

Но знаеш ли какво? Скоро се научаваш да игнорираш хейта и разбираш, че не е възможно да се угодиш на всички, така че в бъдеще е най-добре да живееш живота си според собствените си стандарти.

 

Вие се научавате да бъдете отговорни за собствените си действия

Правейки нещо толкова драстично, че да се откажа от работата си, без наистина да разсъждавам, ме доведе до дълбок размисъл;

Всичко това зависи от мен.

Нямам колеги, които да ме използват, за да свърша тяхната работа или нарцистичен мениджър, за да смачка егото ми ежедневно. Няма кой да бъде виновен, освен аз, ако затъна.

Това е красотата на това да поемеш контрола над живота си; Вие сте сами на шофьорската седалка и мотивационният скок, който получавате в резултат на грабването на живота в ръцете си, е поразителен.

 

Всеки проблем, пред който сте изправен, се превръща просто в препятствие, което трябва да преминете

Дали животът е лесен, след като се откажете от безопасната си работа за живот в несигурност? По дяволите не. Чувствате се като в безкрайна битка за оцеляване. Чували ли сте за ходенето по вода? Ами представете си, че стъпвате в потока.

Само задържане на главата над повърхността само по себе си е херкулесова задача. Забрави да се опитваш да управляваш нов бизнес. Поставянето на храна на масата и плащането на сметките изведнъж стават единствените цели, за които си струва да се притеснявате.

Но ще се научиш да се справяш.

И тогава търсите следващото предизвикателство, което минава по пътя ви. Вие побеждавате и това.

Всъщност бързо научаваш, че животът не е толкова труден. Това е просто видеоигра и имате активиран режим на непобедимост.

Ти си защитен от куршуми.

 

Животът не е линеен процес – няма начало, среда и край

Продължаваме с примера – след като взе няколко студенти и започна да печели пари, приятелят ми смяташе, че всичко ще се оправи.

Колко наивно…

Точно когато нещата се движеха напред, той изведнъж се върна в първоначалната позиция. Малцината студенти, които имаше, изведнъж напуснаха. Без обратна връзка, без извинения, нищо.

И тогава пак започна чакането.

Отне му 6 месеца, преди да намери още няколко студенти, които да заемат тяхното място. Това е дълго време, без да имаме никакви доходи. Дори и сега има добри месеци и лоши месеци, но вече осъзна, че става въпрос само за процеса, а не за дестинацията.

Животът е твърде дълъг, за да се тревожите. Настоящият момент е всичко, което е от значение.

 

Можете да изградите правилата, докато вървите напред

Кой в съзнанието си би се отказал от сигурна работа, собствен апартамент и независимост за един несигурен живот като учител по китара?

На пръв поглед това е лудост. Но е прекрасно да стоиш на ръба на съответствието – надничайки, за да видиш какво е възможно.

Кой напуска работата си на 31 годишна възраст и се връща вкъщи? Кой започва обучение в същото време, защото му се струва, че е добра идея? Кой изпълва дните си с изучаване на немски и практика по китара, когато тези неща не работят?

Това сте вие. Правите това, защото го можете.

Научих, че объркването на хората от ежедневните ви дейности означава просто, че правите нещо правилно с живота си.

 

Никой не може да ви каже какво да правите, но все още се нуждаете от дисциплина

Сигурно сте работили при някои некадърни мениджъри, психопати, арогантни директори, и сега всички те имат едно общо нещо …

Не могат да ви кажат какво да правите.

Това обаче има и рискове, без структурата и дисциплината на пълно работно време ставаш мързелив. В тази ситуация имаш нужда от алармения часовник и заплахата от уволнение, защото не си се появил навреме, за да дадеш ход на деня си.

Това е нещо, с което дълго време ще трябва да се борите. 

Научих, че каквото и да изберем да правим с живота си, изисква дисциплина за постигане на величие .

 

Страхът е необходим за растежа

Ще ви разкрия една малка тайна.

Животът ме плаши.

Някога мислех, че има голяма разлика между успешните хора и такива като мен. Че по някакъв начин те са се родили със свръхсили, които им позволяват да преминават през живота с увереност и разкош.

Това е много далеч от истината. Страхът не дискриминира. Той ни обхваща всички. Всъщност успешните хора изпитват повече страх, отколкото всеки друг, защото всеки ден поставят „топките си“ на гилотината.

Ако се чувстваш уплашен, това е добър знак. Вие се придвижвате по-нататък; разтягане на зоната на комфорт и преживяване на нещо ново и вълнуващо.

Приемете и прегърнете страха, защото той е приятел на изключителните хора.

 

Никога няма да има достатъчно часове през деня

Винаги искаме повече.

Ако не са пари, тогава е време.

Ако не е време, тогава е успех.

Ако не е успех, то е уважение.

Ако не е уважение, то това са пари. Това е порочен кръг – пристрастяване.

Животът е безкраен стремеж да се търси повече от това, което вече имаме. Но ето една идея… какво ще стане, ако просто използваме по-добре това, което имаме в момента? Разбира се, желанието да подобрим себе си или нашата жизнена ситуация е изкушаващо, но какъв е смисълът да придобиваш повече пари, ако не можеш да управляваш текущите си финанси?

Какъв е смисълът от повече време, ако не се възползвате от това, което имате в момента?

Какъв е смисълът в изграждането на репутация, ако позволите самодоволството да бъде водещо?

Всичко: време, пари и уважение трябва първо да бъдат спечелени и след това ефективно използвани. Имате ли само 100 лева в джоба си? Спрете да ги харчете бързо и използвайте тези пари разумно.

Познавате ли няколко души, които ви се доверяват и уважават като бизнесмен или като марка? Препоръката е мощен инструмент; дръжте тези хора наблизо и ще пожънете успехи по-късно.

Имате ли само 2 часа вечер, за да прекарате с любимите си хора? Използвайте ги пълноценно!

Успешните хора правят най-доброто от това, което имат, като непрекъснато се стремят към усъвършенстване.

 

10 Достойнството е 100% от успеха – всичко останало е провал

Открих, че успехът е навик, съчетан от много време и положени усилия. Няма преки пътища. Възможно ли е да се вложи 100% в една област, а след това рязко да се смени посоката и да се вложи в друга? За известно време може би, но в крайна сметка по-малката активност ще започне да дърпа останалите надолу.

Съвместимостта е ключът. Премахнете излишните неща от живота си и вложете 100% от усилията си в каквото и да е останало. Зачеркнете навика и не се задоволявайте с второто най-добро.

След като въведете това като свое мото, сами ще се убедите, че вашите резултати ще се подобрят драстично. Това не е съвпадение.

Изведнъж напускайки скучната и монотонна работа, най-накрая ще се научите как да живеете живота си.

Опитай. Виж какво се случва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *