fbpx

Сънливи ли сте следобед? Не се притеснявайте – това е напълно нормално!

Всеки ден след обяда се чувствате превзети от сънливост и не можете да свършите никаква работа, защото просто искате да се свлечете под бюрото и да заспите. Защо се случва това?

Този универсален феномен, известен като \“post-lunch dip\“, представлява сблъсък между биология и икономика.

Напълно естествено е за хората да искат да заспиват около седем часа след като са се събудили.

Но тъй като вътрешните ритми на тялото яростно призовават за почивка, ефективността на съвременното работно място изисква непрекъснато усилие.

Какво се случва в тялото, което желае почивка след обяда?

Първо, 24-часовият цикъл на тялото, или неговият циркаден ритъм, е в естествен етап на покой в ​​този момент. В следобедните часове се случва да се доближи до друг физиологичен цикъл – известен като хомеостатичен – който измерва времето, прекарано в будно състояние, и което съответно също се стреми към почивка.

Добавете ефектите на храната, които също могат да предизвикат сънливост, и вече ви е ясна картинката – непреодолимо желание за сън.

При всички хора ли се проявява тази сънливост след обяда?

Ефектът може да бъде естествен, но \“не всеки го преживява с еднаква интензивност\“, казва Дейвид Дингс, професор и учен, изследващ съня в Медицинския университет на Пенсилвания.

Малко хора казват, че изобщо не усещат т.нар. \“post-lunch dip\“, докато други – около 15% до 20% от населението, според него – са \“килерчета\“.

Това са онези, които се скатават в някоя празна стая или в техните паркирани коли или заспиват на бюрата си, защото не могат да се преборят с желанието да затворят очите си.

Често тези хора се срамуват от поведението си, защото го свързват с мързел. Но като се поддават на желанието, те всъщност подобряват качеството на своята работа.

Може ли сънливостта на работното място да повлияе на производителността и качеството?

Да. Едно проучване на шофьори установи, че по време на следобедните часове настъпват повече автомобилни инциденти, отколкото по обяд или в 19 часа.

Малко проучвания са направени за сънливостта на работното място, но изглежда съвсем вероятно, повечето грешки в работния процес в този отрязък на деня, да се дължат именно на \“post-lunch dip\“.

Ако е възможно, служителите, които няма да подремнат, трябва да се опитат да изпълняват по-обикновени задачи по време на \“post-lunch dip\“ и да не работят по проекти, които изискват по-голяма точност, умствена острота и творчество.

 

Ако е естествено да почивате следобед, защо повече компании не го толерират?

Някои компании предлагат стаи за дрямка. И в някои фирми, където безопасността е от първостепенно значение, управителите са осъзнали мъдростта да позволят тази дрямка.

Но не очаквайте практиката да стане широко разпространена. В крайна сметка, вероятно е по-рентабилно да оставят служителите сами да намерят начин да преодолеят този двучасов \“post-lunch dip\“.

В допълнение, някои хора се нуждаят от по-дълъг сън – понякога няколко часа – за да се чувстват освежени. По-вероятно е дългата дрямка да доведе до това, което е известно като \“инерция на съня\“, хората остават уморени, след като се събудят и се нуждаят от повече време, за да се върнат към нормалната си работа.

В страни като Испания, където сиестите са част от културата и късните вечери са ежедневие, този вид договореност може да бъде практичен. Но оставянето на час за обяд и няколко часа за дрямка не е възможно за повечето компании.

По-реалистично звучи една 20-минутна \“скоростна дрямка\“, която често може да има освежаващ ефект.

Може ли кратката дрямка наистина да помогне?

За някои хора, да, а колкото сте по-възрастни, толкова по-малко време ви е нужно, за да бъде дрямката полезна. Но за да може да е ефективна, главата ти трябва да може да почива върху нещо, дори това де е бюрото или облегалката на стола.

Ако не можеш да подремнеш, как можеш да облекчиш ефекта от \“post-lunch dip\“?

Много хора се опитват да се освежат, като се наливат с кафе, което помага да се обясни защо кофеинът е най-използваното лекарство в света. Но плюсовете на кофеина варират и за някои хора могат да доведат до нарушаване на съня през нощта.

Друг начин за преодоляване на сънливостта е да направите няколко упражнения или просто да станете и да се разходите из стаята. Ако трябва да говорите с колега на друго бюро, това е идеалното време.

Също така е добре да не ходите по-рано на работа, а да се появявате по едно и също време всяка сутрин. Ставането по-рано от обикновено – дори и да е половин час – увеличава сънливостта в следобедните часове.

Преди всичко, важно е да се спи добре през нощта. Човек естествено ще започне да се чувства по-нетрудоспособен в рамките на няколко часа, след като \“post-lunch dip\“ започне. Вашият циркаден сигнал ще се задейства, когато денят продължи и ще става все по-силен, когато наближи часът за лягане.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *