fbpx

ЗАЩО ЗАБАВЛЕНИЕТО В ОБУЧЕНИЕТО РАБОТИ ПО-ДОБРЕ ОТ СКУЧНОТО ОБУЧЕНИЕ

Идеята докато учиш да се забавляваш не винаги среща разбиране. Спомняте ли си последния път, когато седнахте да научите нещо ново или да подобрите уменията си? Въпреки, че идеята за самоусъвършенстване е вълнуваща, процесът обикновено е малко скучен и понякога е трудно да се мотивираш.

Уинстън Чърчил е казал: „Лично аз съм винаги готов да уча, макар че не винаги обичам да ме учат“. Това е начинът, по който повечето от нас виждат обучението. Това е така, защото подходът към обучението не се е развил особено, откакто Чърчил се е прозявал от последния чин в класната стая. Мисълта за достъп до онлайн платформа за обучение вероятно не ви изпълва с особен ентусиазъм, нали?

Не трябва ли да се вълнуваме, за да разгърнем своите суперсили, за които може би изобщо не подозираме? Не трябва ли да се събуждаме всяка сутрин, чудейки се какви нови уроци може да донесе денят? Ако случаят е такъв, защо корпоративното обучение е толкова… добре… корпоративно?

НАУКАТА ЗА ЗАБАВЛЕНИЕТО В ОБУЧЕНИЕТО

Забавлението има положителен ефект върху нивата на мотивация, определяйки какво научаваме и колко запаметяваме. Ученето не е еднократно събитие. То изисква повторение и всеотдайност. Ако опитът е забавен, обучаемите ще останат любопитни и ще продължат да се връщат за още.

Ако ученето не е забавно, то няма да бъде ефективно. Това не е само предположение, това е научен факт.

  • Едно проучване в списанието, College Teaching, установи, че учениците могат да си припомнят лекцията за статистиката по-лесно, когато лекторът добави шеги за съответните теми.
  • В книгата си , неврологът, Джуди Уилис показа колко забавни изживявания увеличават нивата на допамин, ендорфини и кислород – всички неща, които насърчават ученето.
  • В проучване на Journal of Vocational Behavior, Майкъл Тюс установява, че служителите са по-склонни да опитат нови неща, ако работната им среда е забавна.

Това са само три примера от хилядите изследвания върху въздействието на забавлението в обучението на работното място. Макар че това е малка извадка, ясно се вижда влиянието, което забавлението може да окаже върху ефективността на обучението, запаметяването и насърчаването на самостоятелното учене.

ПРАКТИЧЕСКИ ПРИМЕРИ ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ В ОБУЧЕНИЕТО

Ако академичното обучение не го е направило за вас, вижте някои примери от реалния свят за ефекта на забавлението върху човешкото поведение?

VOLKSWAGEN GAMIFY СТЪЛБИЩЕ

Като част от тяхната \“Fun Theory\“, Volkswagen превърна стълбище в гигантска напълно функционираща клавиатура на пиано. И ефектът е следният – 66% повече от хората, които ползват обикновено ескалатора са избрали стълбите. Това показва, че забавлението може да промени начина, по който хората се държат в ситуация, която иначе би била скучна.

HUBSPOT – СРЕЩИ НА ПОКРИВИТЕ

Главният изпълнителен директор на Hubspot има малка тераса на покрива, където екипът се събира за бира след работа. Брайън, главен изпълнителен директор, смята, че тези срещи са довели до успеха на компанията. Те обвързват екипа заедно и ги подтикват да общуват помежду си.

LINKEDIN – WALK & TALK

LinkedIn въведе „разходи се и говори“, като в случая членовете на екипа могат да се разходят, като в същото време разговарят. Това е чудесен начин да въведете някакво упражнение в работния ден и освобождава  ендорфини, предизвикващи забавление, които намаляват стреса, подобряват здравето и правят хората по-щастливи.

ПЛАТФОРМАТА НА ХЕНДРИК – ГЕЙМИФИЦИРАНО ОБУЧЕНИЕ

Hendrick Automotive стартира своята платформа HALO през юли 2015 г. Геймифицираните елементи в LMS са повишили ангажираността и суперкомпютърното обучение в цялата компания. Последната четвърт на следващата година е била най-успешната в 40-годишната история на Хендрик. Прочетете целия пример тук.

АНГАЖИМЕНТЪТ Е КЛЮЧЪТ!

Забавление, удоволствие, вълнение – наричайте го както желаете, основната съставка на всяко обучение е ангажираност. Когато става въпрос за управление на талантите , ако не прекарвате времето си, за да направите учебния процес увлекателен и приятен, как можете да очаквате вашите ученици да прекарват времето си в него?

Отключването на ангажираността не е някакво тъмно изкуство, познато само на мистици и ясновидци – всъщност е много по-просто, отколкото може да си помислите.

Екипът на Примерно може да ви помогне да откриете своето забавно обучение, което е съобразено с вашите ценности и култура. Ние с радост ще „яхнем вълната“ заедно с вас и ще ви помогнем да постигнете това, което мечтаете. Всичко, което трябва да направите, е да ни се обадите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *