fbpx
training

Всичко за обучението – методи, подходи и примери

В тази статия сме се опитали да съберем най-често срещаните методи и подходи при обучението, така че да можете да решите кой или кои  от тях ще ви бъдат полезни в постигането на определени цели.

През последните 20 години технологиите преобразиха работното място, като ни направиха по-гъвкави и дигитализирани от всякога. Но колкото повече различни методи и подходи в обучението се появяват, толкова по-голямо е предизвикателството да се подбере най-подходящият и работещ вариант.

Може ли един видео  курс да замени коуча на работното място? Дали ще е добре да заменим интруктор с компютър? Ефективни ли са присъствените семинари или са просто преструвка за забавление в работно време? Само част от въпросите, които си задаваме, когато обмисляме какъв метод на обучение да изберем. По-долу ви предлагаме най-често срещаните подхода както и ситуациите, в които всеки от тях работи най-добре.

Обучения на живо/ Присъствени обучения

Според едно проучване на Асоциацията за развитие на талантите от 2019г., 54% от анкетираните предпочитат обучението лице в лице. Като се вземе предвид бързото развитие на мобилните технологии, виртуалната реалност и изкуствения интелект, може би ще се изненадате от факта, че повече от половината от обученията все още се провеждат присъствено. Трябва да признаем, че този метод има много предимства, които за сега не могат да бъдат победени от технологията.

Едно от най-големите преимущества на обученията лице-в-лице е възможността, която те предоставят за предаване на опит и изграждане на плодотворна корпоративна култура, като създават силни взаимоотношения и подобряват комуникацията в рамките на групата. Голям плюс е това, че обучаващите се предоставят незабавна обратна връзка, която е ключова за едно успешно обучение.

Разбира се, трябва да вземем предвид, че ефективността на този метод пряко зависи от професионализма и личността на преподавателя/ инструктора. Това също зависи и от големината на групата, тъй като темпото на учене съвпада с темпото на мнозинството. Именно за това понякога е трудно да се осигури бърз учебен процес.

Уебинари

Уебинарът е малкият брат на присъствените обучения. По същество това са същите лекции,  презентации или семинари, само че проведени в мрежата. Уебинарите на изискват физическо присъствие на всички участници на едно място, така че те са удобен и рентабилен метод.

Уебинарът предоставя бърз и лесен начин за предаване, получаване и обсъждане на информация чрез разнообразни функции, като обучителят може да използва уеб камера,  да изпълни презентации или сподели екрана си. Учащите, от друга страна, могат да използват секцията за чат, за да изпращат своите въпроси и коментари.

Този метод се прилага успешно при обучения на големи групи, както и при дистанционно обучение на служтели.

Най-голямото предизвикателство за уеб семинарите са мотивацията и ангажирането на обучаващите се. Доста по-трудно е да се задържи вниманието на участниците по време на уебинар, отколкото на лично събитие, тъй като те лесно могат да бъдат разсеяни. Социалните мрежи, мениджърите и обучителите/инструкторите са на един клик разстояние, а в непосредствена близост има стотици други възможности, които да отвличат тяхното внимание.

Електронно обучение/ Обучение онлайн

Експертите най-често определят електронното обучение като обучение, изградено чрез използване на информационни и телекомуникационни технологии. Обхваща широк спектър от приложения и процеси. Често достигат до учащия  под формата на видео лекции, симулации, интерактивни викторини и допълнителни материали за четене.

Най-новите тенденции предлагат и мобилно обучение, което включва всички споменати по-горе дейности, но адаптирани за смартфони и таблети.

Този метод е подходящ за почти всяко обучение, което не изисква незабавна обратна връзка или сътрудничество  на живо между участниците. Също така може да бъде решение за компании с много служители, тъй като елиминира разходите за пътуване и настаняване.

Основен проблем при обучението онлайн е, че то не работи добре за изграждането на екип и не мотивира социалното взаимодействие. Също така, разработването на качествено съдържание за електронно обучение може да изисква значително време, пари и енергия.

Учебни групи

Учебните групи са неформален и евтин начин хората да учат заедно.  Те могат да се провеждат лично – в зали за събития или пък в офиса, както и  във виртуалното пространство – в специални чат стаи.

Предимсто на учебните групи е, че създават комфортна среда, в коята обучаващите се комуникират непринудено помежду си, обсъждат, това което учат, помагат си с трудностите и споделят идеите си как да прилагат това, което изучават.

Обучение на работното място

Обучението не винаги трябва да бъде под формата на курс. Обучението на работното място е добър пример за учене чрез работа. При обучението на работното място обикновено няма официален инструктор, тъй като опитни служители са назначени да вземат начинаещи под тяхно ръководство. Понякога се нарича модел майстор-чирак.

Новонаетите служители се учат как да правят нещо, като се под надзор през все по-предизвикателни задачи, докато не са готови да работят сами.

Обучението на работното място е идеално за овладяване на практически умения в реална среда.

Основният проблем с обучението на работното място е, че резултатът му зависи от способността на друг служител да бъде добър ментор. От време на време талантливите специалисти могат да постигнат високи резултати в работата си, но се провалят като учители. Също така наставничеството отнема значително време на най-добре работещите ви служители, което може да доведе до по-нисък КПД.

Когато планирате програма за обучение, начинът по който ще бъде поднесен, е от съществено значение.

За да Ви предложим обучения, съобразени с Вашите потребности  и очаквания, моля да се свържете с нас на e-mail: office@primerno.bg или на телефон +359888515552.

Повече за нас можете да прочетете на www.primerno.bg, на страницата ни в LinkedIn https://www.linkedin.com/company/primerno-bg или на нашата FB страница https://www.facebook.com/primerno.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *